Bernhardt kager Brunkager Brunkager II Choko-drømme
Choko-kugler   Choko-muffins  Finskbrød Gaffelkager
Havregrynskager Havrekugler Honningkage 2015 Hindbærsnitter
Ingenting Julecookies Jule-muffins Jødekager
Klejner Konfektstænger Kransekage-stykker Kransekage-nougat
Krydder-kager Kys-kager Kvadrat-kager Lakrids-småkager
Pebernødder Pebernødder Jyske Sukkerhjerter Vandbakkelser
Vandbakkelser m. is Vaniljekranse Normale Vaniljekranse klassiske  










Banankage Børne lækker lagkage Chokoladekage   Chokokage m. kaffe
Drømmekage Julekage 2009 Lagkage   Julekrans kage 2018
Julekringle 2019 Marengslagkage Æblekage 2010-Vinder   Æblepie Engelsk
Æbletærte    




Appelsintrøfler Chokoladedrik Cornflakes toppe Energibarer
Figner i chokolade Fransk nougat  Julegrisen   Kanelsukker-donuts2018
Konfektsnitter Konfektbrød Luksus konfekt Marcipan snitter  
Nødde- og Rosin   Marcipan m. Valnød Smelte Chokolade  
    




 






 


 



Cornflakes-Toppe


Du har brug for følgende ingredienser:

125 gram Palmin
125 gram Flourmelis
100 gram Cacao
125 gram Cornflakes


Smelt først palminen.
Når palminen er smeltet, blandes flourmelis og cacao i, hvorefter du lader det afkøle en stund.
Så blander du cornflakes i.
Tag så f.eks. en bagepande og dæk den med f.eks. madpapir.
Lav nu små toppe af blandingen, og lad det hele afkøle, så de bliver kolde og faste.
Toppene kan gemmes i en plast-pose eller kasse.
Opbevaring: kølig.
Opskriftsindehaver: Emma M. Nielsen, Fasterholt

 

Rul op til første linie 

 

 

Svenske gaffelkager


Du har brug for følgende ingredienser:

150 g. blødt smør ( endelig ikke Kærgårdens)
85 g. sukker ( 1dl.)
75 g. fint hakkede hasselnødde
175 g. hvedemel ( 3dl)
½ tsk. bagepulver


Rør smør og sukker godt sammen, tilsæt så nødder, mel og bagepulver og ælt det hele sammen.
Sæt dejen i køleskabet en ½ time.
Rul dejen til små kugler og tryk dem let med en gaffel, en gang hver vej, så der dannes små firkanter.
Bages på 200º C på øverste ribbe i 7-8 min.

  Rul op til første linie 

 

 

 



Pebernødder


Du har brug for følgende ingredienser:

4 æg
300 g. lyst rørsukker
1 stang vanilje
2 spsk. rapslim,- valnødde- eller macadamianøddeolie
1 spsk. stødt ingefær
10-20 vrid fra den store peberkværn
½ tsk. fint kværnet havsalt
450 g. hvedemel
50 g. mandelmel eller 500 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron


Pisk æg, sukker og vaniljekorn lyst og skummende.
Rør resten af ingredienserne i.
Stil dejen på køl, gerne op til et døgn.
Rul kugler og tryk dem med en meldyppet teske.
Bag pebernødderne ved 100º C i cirka 8-10 min
 

 

Rul op til første linie 

 

 



Konfektbrød


Du har brug for følgende ingredienser:

400 g. marcipan med 60% mandler
200 g. blød nougat
50 g. tørrede tranebær
4 cl. cognac eller appelsinlikør
100 g. overtrækschokolade
7 hele smuttede mandler


Læg tranebærrene i blød i cognac på køl natten over.
Lad dem afdryppe.
Rul marcipanen ud til ca. 20 x 30 cm.
Skær skiver med ostehøvlen af køleskabskold nougat og læg disse skriver over marcipanen.
Læg herefter tranebærrene over hele fladen og rul brødet.
Skær enderne af, eller klem dem sammen.
Smelt chokoladen og hold den over brødet som ligger godt på et stykke bagepapir.
Efter cirka 5 min. pyntes med mandler, evt. guld eller sølv.

 

 

Rul op til første linie 

 

 



Faster Mies havregrynskugler


Du har brug for følgende ingredienser:

200 g. smør ( endelig ikke Kærgårdens)
200 g. flormelis
500 g. havregryn
8 spsk. kaffe (kan erstattes af appelsinjuice)
8 spsk. kakao
Romessens eller en sjat vin


Alt æltes sammen til en ensartet masse og smages til med romessens eller vin.
Derefter trilles massen til kugler og trilles i krymmel eller kokos..

 

 

Rul op til første linie 

 


Chokolade-Muffins


Du har brug for følgende ingredienser:

200 g. smør ( endelig ikke Kærgårdens)
200 g. rørsukker
4 æg
200 gram mel
3 tsk. bagepulver
25 gram kakao
1 spsk. vaniljesukker
100 gram smeltet mørk chokolade, gerne over 60 % ren
1½ dl. sødmælk
Muffinform og papirforme


Rør smør og rørsukker sammen i en skål.
Tilsæt æggene et ad gangen under omrøring.
Sigt mel, bagepulver, kakao og vaniljesukker i dejen.
Kom sødmælk i, rør godt og vend til sidst det smeltede chokolade i.
Kom dejen i papirforme, der er sat ned i en muffinform.
Bag klagerne i ovnen ved 200º C i 15-20 minutter.

 

 

  Rul op til første linie

 

 

 
Kransekagerstykker med chokolade


Du har brug for følgende ingredienser:

500 gram rå marcipan (gerne original Odense marcipan)
250 gram sukker
½-1 æggehvide


Marcipanen og sukkeret æltes godt sammen.
Æggehviden kommes i lidt af gangen. Massen skal have en blød konsistens, den må ikke være fedtet.
Rul herefter massen ud i passende pølser, som skæres ud i cirka 6-7 cm.
Stykkerne sættes på en plade med bagepapir og trykkes lidt op i spids langs hele toppen (gøres bedst med to fingre, dyppet i koldt vand).
Kransekagestykkerne bages nederst i ovnen ved 200 - 210º C i cirka 10 minutter (eller indtil stykkerne er let lysebrune på toppen).
For at undgå at bunden bliver branket, er det en god idé at benytte to bageplader lagt oven på hinanden.
Lav eventuelt en prøvebagning med et par stykker først.
Når kransekagestykkerne er afkølet, dyppes bunden i smeltet chokolade (de kan også pensles).
Når chokoladen er stivnet, sprøjtes stykkerne med glasur af flormelis blandet med kogt vand.

N.B.: Kransekager kan med fordel fryses før de serveres. Så lav dem bare i god tid!

 

 

 

Rul op til første linie 

 

 

 


Jule-Grisen

Du har brug for følgende ingredienser:

1.000 gram sigtemel
3 dl. kærnemælk
2½ dl. lunken vand
1 spsk. salt
1 tsk. sukker
50 gram gær


Æltes godt igennem og stilles til forhævning i cirka 30 minutter.
Fordel dejen, og form den.
"Ører" og "Tryne" formes og sættes på med lidt vand (hæver til dobbelt størrelse).
Bages ved 200º C i en forvarmet ovn.
Bagetid: Cirka 25 minutter.

Rul op til første linie 



Havregryns-kager


Du har brug for følgende ingredienser:

1 kg havregryn
½ kg flormelis
½ kg margarine (lidt mere hvis dejen bliver for tør)
200 g kakao


Mandelessens og romessens efter smag.
(du kan også bruge rigtig rom, men så skal du spare lidt på margarinen, ellers bliver dejen for blød!)
Det hele æltes sammen, trilles til kugler og rulles i kakao, flormelis kokosmel eller krymmel efter smag

 

Rul op til første linie 


Klejner


Du har brug for følgende ingredienser:

1 kg havregryn
½ kg flormelis
½ kg margarine (lidt mere hvis dejen bliver for tør)
200 g kakao


Det hele blandes sammen og æltes godt igennem.
Dejen rulles ud i et ikke for tyndt lag.
Klejnerne skæres ud og foldes. Det letteste er at bruge en "klejnespore"
Kog klejnerne i palmin indtil de har den rigtige farve.
En smart måde at koge dem på, er ved at anvende en friture-gryde.
Klejnerne kan nedfryses!

 

Rul op til første linie 



Vanilje-kranse


Du har brug for følgende ingredienser:

250 g mel
200 g smør el. margarine
1/2 æg (blomme og hvide sammenpiskes, og halvdelen anvendes i dejen)
150 g sukker
60 g søde mandler
frø af 1/2 stang vanille


Melet sigtes, æltes med det kolde fedtstof, æg, sukker, de skoldede, smuttede, finthakkede mandler og vanillen.
Efter afkøling udsprøjtes dejen gennem kødhakkemaskine, hvorfra kniven er fjernet og i stedet anbragt et sæt kageplader.
Formes og stilles på smurt plade og bages lysebrune ved 200º C.
Mandlerne kan dog udelades.

 

 

Rul op til første linie 



Børnenes Chokoladekage


Du har brug for følgende ingredienser:

400 g. hvedemel
100 g. kakao
1 tsk. natron
350 g. dansk sukker
½ ltr. appelsinjuice
4 æg (burhønseæg er udmærkede)
200 g. smeltet margarine eller smør


Bland hvedemel, kakao, natron og sukker i en skål.
Bland derefter appelsinjuice, æg og smeltet smør i en anden skål.
Bland nu blandingen med hvedemel i.
Dejen hældes i en form 30 x 45 cm.
Bages i ovn med 175º C i 30 min.
Kagen kan pyntes med pålægschokolade eller kokosmel, men den endnu er varm

Rul op til første linie 



Chokoladedrømme


Du har brug for følgende ingredienser:

150 gram mørk chokolade (70 %)
150 gram dansk lurpakket smør (margarine kan også bruges)
150 gram sukker
1 æg
200 gram hvedemel
2 spsk. vanliljesukker
1 tsk. bagepulver


Hak chokoladen groft.
Pisk smør og sukker sammen.
Tilsæt ægget.
Mel, vaniljesukker og bagepulver blandes og tilsættes.
Chokoladen blandes som det sidste i dejen.
Hvis dejen er for klistret kan der tilsættes mere mel.

Brug en spiseske til at forme småkagerne, og sæt dem på en bageplade.
Bag småkagerne i en forvarmet ovn ved 200º C i cirka 14 minutter.

 

Rul op til første linie 



Kvadrater med dadler og kokos


Du har brug for følgende ingredienser:

100 gram dadler
125 gran dansk lurpakket smør (margarine kan også bruges)
375 gram flormelis
1 æg
275 gram mel
150 gram kokosmel
4 spsk. hvis rom
3 spsk. citronsaft
1 knivspids salt


Hak dadlerne fint.
Smør, flormelis (200 gram), salt og æg røres sammen til en cremet masse.
Bland massen med mel og kokosmel og ælt det sammen med dadler og 1 spsk. hvid rom.
Form dejen. På et bord drysses med mel, til firkantede stænger (cirka 34 x 3 cm), som rulles ind i folie og stilles koldt i 1 til 2 timer.
Skær dejstængerne i cirka 4 mm. tykke skiver.
Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 175º C i cirka 13 minutter, til de er lysebrune i kanten.
Lad kvadraterne afkøle på en rist.
Rør resten af flormelis sammen med den resterende rom og citronsaft til en flydende glasur, som pensles i et tyndt lag på kvadraternes kanter.
De dyppes i resten af kokosmelet. Lad kvadraterne stå, til de er helt faste.

   

 

Rul op til første linie 

 

 

 



Julemuffins


Du har brug for følgende ingredienser:

2 dl. sødmælk
50 gram gær
60 gram sukker
100 gram hasselnødder
200 gram tørret frugtmix
250 gram dansk lurpak smør
1 æg
500 gram mel
1 knivspids salt
2 spsk. flormelis til pynt


Lun 1 dl. sødmælk.
Gæren smuldres i mælken.
Tilsæt 1 spsk. sukker og lad blandingen stå tildækket et lunt sted i 15 minutter.
Hak nødder og frugtmix groft.
Smelt 200 gram smør i resten af mælken.
Tilsæt gær-mælk blandingen, sukker, æg, mel, salt, nødder og frugtmix.
Det hele æltes godt sammen.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
Ælt dejen igen og rul den derefter ud i 2-3 cm. tykkelse på et bord, drysset med mel.
Med et glas stikkes 4-5 cm. store cirkler ud, som anbringes på en bageplade med bagepapir.
Lad dem hæve tildækket i endnu 30 minutter, hvorefter de bages i en forvarmet ovn ved 180º C i cirka 20 minutter.
De færdig bagte muffins pensles flere gange med resten af det smeltede smør og drysses til sidst med flormelis.

 

Rul op til første linie 



Figner i chokolade


Du har brug for følgende ingredienser:

85 g. rørsukker
1 dl. vand
250 g. figner
25 g. mandler
100 g. chokolade


Kog sukker og vand til en lage, og kog fignerne heri 5 til 10 minutter.
Tag dem op af lagen og lad dem afkøle.
Skold mandlerne og smut dem.
Put en smuttet mandel i hver figen og dyp dem i smeltet chokolade.
Lad dem afkøle på et stykke bagepapir.

Rul op til første linie 



Konfektstænger


Du har brug for følgende ingredienser:

100 g. bløde abrikoser
(eller udblød dem i vand i 4 tim)
50 g. tørrede æbleringe
100 g. dadler
100 g. figner
50 g. kokosmel


Hak de fire slags tørrede frugter sammen i en foodprocessor og form massen til stænger.
Rul dem i kokos og opbevar dem i en kagedåse i køleskabet før serveringen.

Rul op til første linie 



Ingenting (småkager)


Du har brug for følgende ingredienser:

250 g. smør (ikke Kærgården!)
375 g. mel
2 æggeblommer
2 spsk. fløde
Marengs:
2 æggehvider
300 g. sukker
1 tsk. eddike


Smuldre smørret i melet.
Tilsæt æggeblommer og fløde og ælt dejen sammen.
Lad den evt. hvile koldt i en time.
Pisk æggehviderne meget stive og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Til sidst eddike. Rul dejen ud på et meldrysset bord og udstik kager med et mindre glas.
Læg en lille klat marengs (med en teske) på hver kage.
Bages i cirka 8 min. ved 180º C.

 

Rul op til første linie 

 



Marengslagkage


Du har brug for følgende ingredienser:

3 æggehvider
175 g. sukker
1 tsk. bagepulver
1,5 spsk. kakao
1 tsk. eddike
Fyld:
1/2 ltr. piskefløde
1 plade chokolade, 200 g.
Gulddrys til pynt


Æggehviderne piskes meget stive.
Tilsæt sukkeret lidt efter lidt, derefter resten af ingredienserne.
Tegn 2 cirkler på bagepapiret efter en springform 24-26 cm i diameter.
Smør lidt fedtstof på og fordel dejen i de to cirkler.
Bages ved 150º C (varmluft) i ca. 1 time. Sluk for ovnen og lad bundene stå og tørre, til ovnen er kold.
Bundene kan sagtens holde et par dage, bare de opbevares tørt.

Rul op til første linie 



Brunkager


Du har brug for følgende ingredienser:

125 gram margarine
100 gram dansk sukker
100 gram mørk sirup
250 gram hvedemel (brug kvalitets-mel)
1 tsk. kanel
1 tsk. potaske
1 spsk. vand
½ tsk. nelliker
½ tsk. ingefær
Fyld - Pynt:
Pynt med smuttede mandler


Varm først margarinen, sirup og sukker, og lad det komme op til kogepunktet.
Opløs potaske i vandet, og rør det i den varme masse, som afkøles så det bliver lunken.
Sigt mel og krydderierne, og rør det i den afkølede masse.
Lad nu dejen hvile længe. Mindst 3 timer, men helst lade det hvile til næste dag.
Rul dejen tyndt ud med en kagerulle, og udstik kager.
Pynt med ½ snittet mandel.
Bagetid: Cirka 6-8 minutter midt i en 175º C forvarmet ovn. (Varmluftsovn: 150º C)

 

 

Rul op til første linie 



Brunkager II (Konditoropskrift)


Du har brug for følgende ingredienser:

600 gram mel
200 gram smør
300 gram brun farin
100 gram margarine
175 gram lys sirup
2 tsk. kanel
1 tsk. nelliker
1 tsk. potaske
50 gram mandler
50 gram pommeran


Varm først smør, margarinen og sirup, og lad det komme op til kogepunktet.
Opløs potaske i vandet, og rør det i den varme masse, som afkøles så det bliver lunken.
Sigt mel og krydderierne, og rør det i den afkølede masse.
Lad nu dejen hvile længe. Mindst 3 timer, men lad det helst hvile til næste dag.
Rul dejen tyndt ud med en kagerulle, og udstik kager (skæres tynde).
Bagetid: Cirka 6-8 minutter midt i en 190º C forvarmet ovn. (Varmluftsovn: 160º C)

 

 

Rul op til første linie 



Chokoladekugler med ingefær


Du har brug for følgende ingredienser (55 stk):

100 gram mælkechokolade (ca. 30 % kakao)
5 stykker syltet ingefær uden lage (cirka 75 gram)
100 gram valnøddekerner
150 g. Buko Classic Naturel 26 % (70+)

275 gram mørk chokolade (cirka 55 % kakao)
2 spsk. meget finthakkede valnøddekerner
½ tsk. guldstøv
1 tsk. kakao


Knæk mælkechokoladen i mindre stykker og hak ingefæren godt.
Kom chokolade, ingefær og valnøddekerner i en foodprocessor og hak blandingen ved hurtigste
hastighed i cirka 15 sekunder.
Kom chokoladeblandingen i en skål.
Tilsæt flødeost og rør fyldet godt sammen med en gaffel.
 Stil fyldet tildækket i køleskab i cirka ½ time.
Form med to teskeer cirka 55 små kugler, på størrelse med store hasselnødder.
Læg konfektkuglerne på en bakke med bagepapir og stil dem tildækket i fryseren i cirka ½ time.

Knæk den mørke chokolade i mindre stykker og smelt dem i en skål i vandbad.
Læg en konfektkugle på en gaffel og vend hurtig kuglen i den smeltede chokolade.
Stil den overtrukne kugle tilbage på bakken og pynt den med valnøddekerner, guldstøv eller kakao.
Overtræk og pynt resten af kuglerne.
Lad dem stå på køkkenbordet til chokoladen er stivnet.
Stil derefter chokoladekuglerne i køleskabet i mindst 2 timer.

N.B.: Chokoladekuglerne kan opbevares i køleskabet i 4-5 dage. De kan også fryses.

 

Rul op til første linie 



Finsk Brød


Du har brug for følgende ingredienser:

375 gram kvalitets hvedemel
250 gram lurpakket dansk smør (husk - rigtig smør)
125 gram dansk sukker
Pynt - Fyld:
Hakkede hasselnødder og perlesukker.
Pensling: Æggestrygelse.


Smuldr mel og smør sammen.
Bland sukkeret i og ælt dejen ganske let.
Tril dejen ud i finger-tykke stænger, og skær cirka 4 cm. lange stykker på skrå.
Pensel med æg og drys med hakkede nødder og perlesukker.
Bagetid: 10-12 minutter midt i en 200º C forvarmet ovn (varmluftsovn: 180º C.

 

Rul op til første linie



Energibarer


Du har brug for følgende ingredienser:

200 gram rosiner (eller 100 g. rosiner og 100 g. dadler uden sten)
75 gram finvalsede havregryn
50 gram solsikkekerner
½ tsk. salt
1 spsk. vand
40 gram mørk chokolade (min. 70%)
15 gram kokosmel


Kom alle ingredienser på nær chokolade og kokosmel i din foodprocessor, og bland dem i cirka 2 minutter.
Form massen til energibarer, der er lidt bredere end din tommeltot.
Stil dem på køl i 2 timer.
Efter de 2 timer smeltes chokoladen over vandbad.
Tag nu de kolde barer og vend dem i chokoladen.
Rul dem dernæst i kokosmel.
Læg de overtrukne barer på bagepapir, og stil dem på køl i yderligere 2 timer.
Herefter er de klar til servering.
Opbevar dem i et glad i køleskabet.

Ide: Brug et miks af tørrede frugter i stedet for kun én slags, eller brug græskarkerner i stedet for solsikkekerner.
Du kan også udelade chokoladen, eller du kan rulle dem i kakao- og kanelpulver i stedet for at overtrække dem med chokolade.

Rul op til første linie 



Jødekager


Du har brug for følgende ingredienser:

500 gram margarine
375 gram melis (sukker)
3 æg
750 gram hvedemel


Rulles i passende tykkelse.
Afkøles, skæres i skiver.
Lægges på plade og pensles med æggestrygelse og
til sidst drysses med kanel/sukker blanding.
Bagetid: Cirka 8 minutter. Bages i en 190 C forvarmet ovn.

 

 

Rul op til første linie 



Marcipan-snitter


Du har brug for følgende ingredienser:

Køb en rulle ægte marcipan hos købmanden eller i supermarkedet

eller lav det selv således:
* 250 gram mandler
* 225 gram sigtet florsukker
* 2 til 3 skefulde æggehvide


Smut mandlerne, og tør dem rigtig godt af.
Mandlerne skal nu hakkes meget fint, brug eks. en persillekværn dertil.
Put mandlerne i blandingen med florsukker og æggehvide.
Blandt det godt, indtil det er samlet som en dej.
Lad det så afkøle, hvorefter det er klar til brug.

Lav så marcipan snitterne nu:
Del marcipanmassen ud i 3 lige store stykker
Hak hvert af de tre stykker i småstykker med en kniv.
Ælt hvert af stykkerne sammen igen - og farve dem med frugtfarve
Rul nu stykkerne ud, som en kagedej
Pensel dejen med koldt vand
Læg de tre lag ovenpå hinanden, og pres dem let sammen
Skær nu marcipanen ud i små snitter

 

Rul op til første linie 



Nødde & Rosin


Du har brug for følgende ingredienser:

2 poser overtrækschokolade, mørk (cirka 200 gram)
2 dl. rosiner
125 gram nøddekerner l


Chokoladeknapperne smeltes ved svag varme
Bland rosiner og nøddekerner i, når chokoladen er smeltet
Nøddekernerne må gerne ristes i pande/ovn, så skallerne kan tages af
Bland nøddekerner i noget af chokoladen og rosiner i resten
Konfekten fordeles i papirforme og stilles koldt.

 

Rul op til første linie 

 



Luxus konfekt


Du har brug for følgende ingredienser:

250 gram marcipan
1 æggehvide
Pynt:
Smeltede chokoladeknapper
150 gram valnøddekerner
Kandiserede violer eller mimoser
Chokoladekrymmel


Marcipanen rives på rivejernets grove side
Bland den ikke piskede æggehvide i
Rulles straks med lidt sukker på hænderne til små kugler
Placer kuglerne på en pande
Bag kuglerne på midterste rille i ovn, temp. 150º C i 15-20 min.
Lad derefter kuglerne afkøle på f.eks. en rist
Dyppes i smeltet chokolade, eller pensles og dyppes i krymmel.
Holdbarhed er længe, hvis de opbevares i en lukket kagedåse.

 

Rul op til første linie 



Konfektsnitter




300 g. (Odense) konfektmarcipan

Konfektfyld, vælg mellem:
1. 200 g. (Odense) blød nougat, eller
2. 100 g. tørrede figner blendes med 50 g. dansk honning og 200 g. konfekt marcipan, eller
3. 2 spsk. rom, 100 g. rosin og 200 g. konfekt marcipan, eller
4. 100 g. tørrede abrikoser blendes med 50 g. dansk honning og 200 g. konfekt marcipan.


Rul marcipanen ud i et kvadrat i 3 mm. tykkelse mellem 2 stykker bagepapir.
Kvadratet deles i 2 stykker, og fyldet fordeles på den ene plade.
Den anden plade lægges ovenpå og trykkes let fast i fyldet.
Herefter skæres snitter ud i mundrette snitter.

 

 

Rul op til første linie 






Julecookies med chokolade og tranebær


Du har brug for følgende ingredienser:
115 g. blødt smør
70 g. lyst rørsukker
70 g. mørkt puddersukker
1 æg
140 g. hvedemel
korn fra 1 stang vanilje
1 spsk. stødt ingefær
1 spsk. kanel
½ tsk. natron
½ tsk. fint kværnet havsalt
175 g. hakket chokolade med 70% kakao
50 g. grofthakkede tørrede tranebær


Pisk smør og sukker, kom ægget i og pisk videre.
Kom resten af ingredienserne i, skift piskerisene ud med dejkrogene og rør godt.
Læg kagerne med to spiseskeer på bageplade med bagerpapir.
Bag for eksempel 3 x 5 kager på en plade.
Der skal være god afstand mellem kagerne, da de flyder ud og bliver store under bagningen.
Færdige har de en diameter på cirka 9 cm.
Bag kagerne ved 190° i 10-12 min.

 

Rul op til første linie



Marcipan med valnødder


Du har brug for følgende ingredienser:

500 g. marcipan
100 g. valnødder
Appelsinskal (SKAL være økologisk !)
Tempereret Papousie-mælkechokolade


Hak valnødder meget fint, og ælt dem sammen med marcipan.
Smag til med appelsinskal.
Rul ud i en centimeters tykkelse.
Udstik, og lad marcipanen tørre til næste dag.
Overtrækkes med mælkechokolade og pyntes med en valnød.
Se også menuen, hvordan du smelter chokolade.

Rul op til første linie 



Fransk Nougat


Du har brug for følgende ingredienser:

65 g. vand
200 g. sukker
116 g. glukose
116 g. akaciehonning
40 g. æggehvider
33 g. sukker
500 g. hele mandler med skal
100 g. pistaciekerner
Tempereret chokolade, Valrhona Gran Cru Guanaja, 70 pct.
Tempereret Papousie-mælkechokolade


Rist mandler og pistacienødder i en forvarmet ovn ved 200°.
Pisk samtidig sukker og æggehvider sammen.
Kog vand, sukker og glukose til 140°.
Tilsæt honning, og kog igen til 140°.
Mens røremaskinen pisker: hæld siruppen i marengsen i en tynd stråle.
Pisk i fem minutter.
Derefter røres mandler og pistacienødder i med en træske.
(mandler og pistacienødder skal være meget varme, når de tilsættes.
Massen smøres straks ud på olieret bagepapir i ca. en centimeters tykkelse.
Nougaten henstår, til den er skærefast.
Skær herefter i passende stykker.
Overtræk bund og sider i Guanaja.

Rul op til første linie 



Appelsintrøfler


Du har brug for følgende ingredienser:

400 g. Odense konfekt Marcipan
½ tsk. trøffelfyld
10 g. kakao (af god kvalitet)
2 spsk. appelsinsaft (frisk)


Marcipanen skæres i 25 stykker.
½ tsk. trøffelfyld lægges på marcipanskiverne, som derefter rulles til kugler.
Tril derefter kuglerne i rørsukker (ikke almindelig sukker).

Rul op til første linie 



Sarah Bernhardt kager


Du har brug for følgende ingredienser (til 30 stk):

2 dl. dansk piskefløde
75 g. mørk chokolade (mindst 50 % kakao)
30 makroner (ca. 4 cm. i diameter)
150 g. smeltet overtrækschokolade


Kog fløden op i en tykbundet gryde.
Bræk kogechokoladen i mindre stykker og smelt den i fløden.
Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i cirka 5 minutter.
Lad cremen stå koldt, til den stivner, cirka 4 timer.
Pisk den let op.
Tryk den flade side af makronerne let og smør derefter chokoladecremen på,
så den danner en top.
Stil kagerne koldt i nogle timer.
Pensl chokoladecremen med overtrækschokolade.
Chokoladen kan også smøres på med en kniv.
Stil kagerne koldt - eventuelt til næste dag.
Server kagerne kolde.

HUSK: Kagerne kan sagtens nedfryses!

 

 

 

Rul op til første linie 



Smelte Chokolade


Sådan smelter du chokolade:

1. Lad ikke chokoladen blive for varm, når den smeltes. Den bliver trist og grynet ved 60°.
2. Du kan varme din tempererede chokolade op mange gange. Der er ingen grænser.
3. Rør ikke rundt i den smeltede chokolade med den samme træske, som du bruger til andre ting. Chokoladen vil hurtig tage smagen.
4. Holdbarheden på chokolade er utrolig lang. Der er (næsten) intet vand i chokolade, og dermed intet leverum for bakterier.
5. Chokoladekonfekt bør opbevares ved 12-16 grader. Køleskabet er for koldt og får chokoladen til at danne kondens og blive grå og trist.

er er mange gode grunde til, at chokolade bør tempereres, før den bruges til konfekt. Tempereret chokolade stivner hurtigere og giver chokoladen et godt "knæk". Chokoladen vil desuden trække sig ca. 4 pct. sammen, når den stivner, og det hjælper, når man skal forsøge at få støbt chokolade ud af formen. Tempereret chokolade bibeholder desuden sin fine brune farve og blanke overflade, hvorimod utempereret chokolade bliver gråstribet og trist.

Den fine effekt opnår du ved at smelte chokoladen over vandbad ved 45 grader, og lader det nedkøle til 28 grader, for så igen at opvarme det til 31-33 grader.
Husk at bruge en god kvalitetsmarcipan til din julekonfekt. God marcipan består af 75 pct. mandler og 25 pct. sukker.

 

 

Rul op til første linie 



Vandbakkelser


Du har brug for følgende ingredienser (til 16 vandbakkelser):

4 dl. vand
200 g. margarine
200 g. mel
8 mellemstore danske æg


Vand og margarine bringes i kog.
Tilsæt melet.
Rør kraftigt med et piskeris til dejen slipper gryden.
Afkøl dejen lidt, før de sammenpiskede æg tilsættes lidt af gangen.
Rør dejen godt.
Dejen sættes på en bageplade med 2 skeer.

Bagetid: Cirka 30 min. ved 190 grader.
Ovnen må ikke åbnes de første 25 minutter!
Vandbakkelserne fyldes med marmelade og flødeskum.
Toppen drysses med sigtet flormelis eller glasur

 

 

Rul op til første linie



Jule Kys-kager


Du har brug for følgende ingredienser:

4 æggehvider
2 alm. kopper sukker (cirka 2,5 dl)
50 gr. hasselnødder
100 g. chokolade

Alternativt kan nødder og chokolade erstattes af en plade Ritter Sport med nødder.
(Bemærk, at der så kun er 100 gram i alt - men det fungerer perfekt alligevel.)


Æggehvide og sukker røres sammen og lunes forsigtig i en gryde, til det er klart.
Pas endelig på varmen.
Massen piskes derefter stiv i en skål.
Chokolade og nødder hakkes og tilsættes.
Dejen placeres med to teskeer i små toppe på en bageplade med bagepapir.

Kyskagerne bages i 30 - 40 minutter ved 150° C.
Derefter slukkes ovnen og lad ovendøren stå på klem.
Kagerne skal blive inde i ovnen til den er kold og kagerne er gennemtørre.

 

 

Rul op til første linie 



Årets Julekage 2009


Du har brug for følgende ingredienser:

200 g. hvedemel
1 tsk. ingefær
1 tsk. kanel
1/4 tsk. natron
150 gr. dansk lurpakket smør (eller kvalitets margarine)
50 g. brun farin (mørk)
1 æg (det er underordnet om det er æg fra burhøns eller fra fritgående høns)
125 ml. lys sirup (eller mørk efter smag og behag)
125 ml. almindelig dansk vandhanevand (uden fluor og klor)


Bages i en 180 C forvarmet ovn i 1/2 time.
Lad gerne kagen køle af en dags tid.

   

Rul op til første linie 



Chokoladekage med kaffe


Legenden fortæller, at det var en etopisk gedehyrde, der opdagede
kaffen i 500-talet i Kaffa-provinsen. Hyrden så, at hans geder blev
kulrede efter at have spist røde bær fra en bestemt busk. Senere
førte forsøg med bærrets bønner til den lidt bitre sorte drik, som vi
kender i dag.

Du har brug for følgende ingredienser:

1 dl. stærk kaffe (som f.eks. Merrilds mørkristede 304)
250 g. dansk sukker (du må ikke bruge rørsukker)
250 g. mørk kvalitetschokolade, mindst 60 % ren cacao
250 g. dansk lurpakket smør (eller god kvalitetsmargarine)
4 æg (det er underordnet om det er æg fra burhøns eller fra fritgående høns)
1 spsk. hvedemel
Flødeskum


Beklæd en rund form med bagepapir, der er smurt med lidt smør.
Anbring formen i en gryde med vand.
Smelt kaffe og sukker over et vandbad, tilsæt chokoladen (som er brækket
i små stykker), rør rundt i massen, til det hele er smeltet.
Tilsæt derefter smørret i mindre stykker, rør rundt, til massen er jævn, og køl
den lidt ned.
Rør æg og mel i lidt efter lidt.
Kom massen i formen og kog kagen i gryden ved svag varme i 40 minutter.
Bag derefter kagen i ovnen ved 180° C i cirka 20 minutter.
Server kagen med letpisket flødeskum.

 

 

Rul op til første linie 



Æblepie Engelsk


Du har brug for følgende ingredienser:

1 tærteform, cirka 25 cm. i diameter.

300 g. kagemel
200 g. smør (eller god margarine)
100 g. flormelis
Fint revet skal af 1/2 citron
1 æggeblomme
1 spsk. koldt vand

Fyld:
500 g. syrlige æbler skrælles og skæres i både.
Fint revet skal af 1/2 citron
Fint revet skal af 1/2 appelsin (økologisk)
50 g. lyst rørsukker
50 g. mørk farin
30 g. (2 spsk.) kagemel
1 g. (1 tsk.) stødt kanel
1 g. (1/2 tsk.) revet muskatnød
50 g. bløde rosiner
50 g. mandler; smuttede og hakkede.

Til pensling:
Et æg pisket sammen med lidt koldt vand.


Beklæd en rund form med bagepapir, der er smurt med lidt smør.
Anbring formen i en gryde med vand.
Smelt kaffe og sukker over et vandbad, tilsæt chokoladen (som er brækket
i små stykker), rør rundt i massen, til det hele er smeltet.
Tilsæt derefter smørret i mindre stykker, rør rundt, til massen er jævn, og køl
den lidt ned.
Rør æg og mel i lidt efter lidt.
Kom massen i formen og kog kagen i gryden ved svag varme i 40 minutter.
Bag derefter kagen i ovnen ved 180° C i cirka 20 minutter.
Server kagen med letpisket flødeskum.

Tilberedning:
Mel og flormelis sigtes sammen i et fad.
Smørret smuldres i blandingen.
Citronskal og æggeblomme tilsættes, og alle ingredienser blandes grundigt.
Vandet tilsættes, og dejen samles hurtigt.
Den beklædes med film og hviler på køl i mindst 1 time.

Forvarm ovnen til 180 C ved almindelig varme.

2/3 af dejen rulles ud og lægges i tærteformen.
Dejen skal nå helt op til formens øverste kant.
Resten af dejen rulles ud og bruges som låg over fyldet.

Rørsukker og farin blandes grundigt med citron- og appelsinskal, mel,
kanel, muskatnød, rosiner og mandler.
Halvdelen af æblebådene lægges i et jævnt lag i bunden af den dejklædte
form, og halvdelen af fyldet drysses over.
Derefter lægges endnu et lag æbler og resten af fyldet.
Pien lukkes med dejlåget, som klemmes fast mod dejen på formens kant.
Skær 2-3 små huller i dejlåget, så dampen fra æblerne kan slippe ud under
bagningen.
Overskydende dej kan evt.. bruges som pynt.
Inden pie'en sættes i ovnen, pensles låget med et sammenpisket æg.

Bag pien i 30-40 minutter til den er gylden.
Den kan evt. dækkes med folie de sidste minutter af bagetiden, hvis
overfladen bruner for hurtigt.

Pie'en serveres med iskoldt friskpisket flødeskum

 

Rul op til første linie 



Vandbakkelser med is


Du har brug for følgende ingredienser (til 4 personer):

2 dl. almindelig dansk vandhanevand (uden fluor og klor)
100 g. dansk lurpakket smør (eller god kvalitetsmargarine)
120 g. mel
3 store æg (det er underordnet om det er æg fra burhøns eller fra fritgående høns)
1 liter is (helst is, fremstillet af fløde, derfor ikke is fra hverken Frisko eller Hjem-Is)
Chokoladesovs


Tilberedning:
Vandet bringes i kog og smørret smeltes deri. Melet tilsættes.
Dejen røres kraftigt, indtil den er fast og glat.
Dejen afkøles cirka 1/2 time.
Æggene piskes sammen og tilsættes dejen lidt af gangen.
Dejen røres godt, indtil den er fast.
Små toppe, svarende til cirka en spiseskefuld, sprøjtes ud på bagepapir med
en sprøjte (en frysepose med afklippet hjørne kan anvendes i stedet).
Bages ved 200 C i 20 til 25 minutter.

Servering:
Vandbakkelserne fyldes med is efter eget valg og overhældes med chokoladesovs.

Variation:
Vandbakkelserne kan også serveres med flødeskum og brombærsyltetøj og pyntes med
flormelis.

Rul op til første linie 



Sukkerhjerter


Du har brug for følgende ingredienser:

125 g. smør (dansk original lurpak)
250 g. hvedemel
1 vanillestang eller 1 tsk. vanillesukker
2 spsk. fløde
Til pynt: sukker


Smuldr smør i mel, og tilsæt vanille og fløde.
Saml hurtig dejen og stil den koldt i cirka 1 time.
Tril dejen i blyant tykke pølser, og skær pølserne i cirka 15 cm. lange stykker.
Form pølserne til hjerter og sæt dem på en smurt bageplade.
Bagetid:
Cirka 7 minutter midt i en 220° C forvarmet ovn,
(hvis du bruger varmluft, da 200° C).
HUSK! Dyp hjerterne i sukker, straks de kommer ud af ovnen

Rul op til første linie   



Banankage


Du har brug for følgende ingredienser:

100 g. blødt smør
200 g. brun farin
2 æg
3 modne bananer (gerne økologiske)
150 g. mel
½ tsk. salt
1 tsk. natron
1 tsk. vaniliesukker
½ dl. kærnemælk
100 g. müsli
100 g. hakket chokolade

Pynt / Glasur:
100 g. flormelis
2 spsk. kogende vand
50 g. hakket chokolade

Tilberedning:
Rør smør og farin sammen i en skål.
Rør æggene i ét ad gangen.
Mos bananerne med en gaffel og kom dem i skålen.
Sigt mel, salt, natron og vaniliesukker og kom dem i massen og rør rundt.
Tilsæt kærnemælk, müsli og den hakkede chokolade.
Kom dejen i en smurt springform (Ø 26) (smør formen med raspolie = sundest).
Bag kagen i ovnen ved 180° C i cirka 45 minutter.
Lad kagen afkøle.

Glasur:
Smelt chokoladen i en skål over vandbad.
Tilsæt flormelis og kogende vand og rør godt rundt.

 

Rul op til første linie   

 

 



Chokoladekage


Du har brug for følgende ingredienser:

2 æg
200 g. smør
1 tsk. pulverkaffe
100 g. mørk chokolade
200 g. mel
2 tsk. bagepulver
2 dl. kærnemælk

Chokoladecreme:
1½ dl. piskefløde
1 spsk. honning
150 g. mørk chokolade

Eventuel pynt:
Chokoladeflager 

Pisk sukker og æg.
Smelt smørret i en gryde og rør pulverkaffe og grofthakket chokolade i.
Kom blandingen i æggesnapsen.
Sigt mel og bagepulver i.
Rør godt, indtil dejen er ensartet.
Tilsæt kærnemælk og rør rundt.
Smør en springform Ø25 (rapsolie er godt og sundt) og kom dejen heri.
Bag kagen ved 180° C i 50 minutter.
Tag kagen ud og lad den køle af.

Chokoladecreme:
Kog fløde og honning op i en gryde under omrøring.
Tilsæt grofthakket chokolade.
Når chokoladen er smeltet, og cremen ensartet, hældes den over kagen.
 

   

 

Rul op til første linie 

 

 



Drømmekage


Du har brug for følgende ingredienser:

200 g. rørsukker
135 g. smør
4 æg
270 g. mel
3 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniliesukker
1½ dl. mælk

Kokostopping:
1 dl. vand
1 tsk. pulverkaffe
100 g. smør
200 g. brun farin
100 g. sirup
120 g. kokosmel


Pisk smør og rørsukker hvidt, og tilsæt så æggene ét ad gangen.
Sigt mel, bagepulver og vanilie i blandingen under omrøring.
Når dejen er rørt godt sammen, hældes den i en smurt springform (Ø25) eller bradepande.
Bag kagen i ovnen ved 190° C i 20 til 25 minutter.
Fordel kokostopping på kagen og bag den færdig ved 210° C i cirka 10-12 minutter.

Kokostopping:
Giv vand, pulverkaffe, smør, brun farin og sirup et opkog i en gryde.
Tilsæt kokos.

 

 

 

Rul op til første linie 

 



Æbletærte


Du har brug for følgende ingredienser:

1 portion sød, færdig tærtedej
15 brombær
2-3 store æbler

Mazarinmasse:
100 g. marcipan
100 g. rørsukker
100 g. blødt smør
2 æg
50 g. mel

Pynt:
Flormelis og brombær

Rul tærtedejen ud og læg den i tærteformen (Ø25), så bunden og kanten er dækket.

Mazarinmasse:
Rør marcipan og rørsukker sammen.
Tilsæt smørret mens du rører rundt.
Rør æggene i ét ad gangen, og hæld melet i under omrøring.
Fordel mazarin på tærtedejen.
Læg 12-15 brombær i mazarinen.
Skræl æbler og skær dem i både.
Fordel også æblerne i mazarinen.
Bag tærten i ovnen ved 200° C i 35-40 minutter.
Tag den ud af ovnen og lad den køle af.
Pynt med 3-5 brombær.
Drys flormelis over i et tyndt lag.
Spis den eventuelt med flødeskum.

 

Rul op til første linie 

 

 



Lagkage


Du har brug for følgende ingredienser:

3 chokoladebunde
½ liter piskefløde
100 g. finthakket mørk chokolade
50 g. finthakket valnødder
2 spsk. flormelis

Pynt:
Chokoladeflager, flødeskum og eventuelt bladguld  

Pisk fløde til flødeskum, tag lidt fra til pynt.
Tilsæt det hakkede chokolade, valnødder og flormelis, og vend det forsigtigt sammen.
Fordel halvdelen af flødeskummet på den nederste bund, og kom en chokoladebund ovenpå.
Fordel resten af flødeskummet over denne og slut af med den sidste bund.
Pynt med chokoladeflager, flødeskum og eventuelt bladguld.

 

Rul op til første linie 

 

 



Hjemmelavet varm chokolade


Du har brug for følgende ingredienser (5-6 personer):

Cirka 140 g. mørk chokolade (minimum 60 %)
Cirka 3 dl. piskefløde
Cirka 1 tsk. stødt kanel.

Hak chokoladen fint.
Varm (sød)mælken på til cirka 85 C i en gryde.
Sluk for varmen og tilsæt den finthakkede chokolade.
Pisk indtil det hele er smeltet.

Pisk fløden til en let skum og server den varme chokolade med flødeskum og et lille drys kanel.


 

 

 

Rul op til første linie 



Hindbærsnitter


Du har brug for følgende ingredienser (til cirka 10 stk):

½ stang vaniliestang
70 g. flormelis
150 g. smør (stuetemperatur)
250 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ dl. vand

Fyld:
Cirka 200 g. hindbærmarmelade

Glasur:
Cirka 200 g. flormelis
Lidt vand

Drys:
Cirka 20 g. usaltede pistaciekerner
Ca. 10 g. frysetørrede hindbær

Flæk vaniliestangen på langs og skrab vaniliekornene ud med en lille kniv.
Mas kornene sammen med lidt af flormelissen på bordet med kniven.
Ælt det hjemmelavede vaniliesukker sammen med resten af flormelis, smør, hvedemel og bagepulver.
Kom til sidst vandet i og ælt dejen smidig og glat. Stil dejen i køleskabet i ½ time.
Tag dejen ud og rul den ud i lidt ekstra mel til den er ca. 3 mm. tyk.
Udstik cirkler af dejen, ca. 8 cm. i diameter. Du skal bruge 2 dejcirkler pr. hindbærsnitte.
Læg de udstukne stykker dej på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 8 min. ved 190° C.
De må gerne virke lidt halvbagte.
Spred halvdelen af de bagte kagecirkler ud på bordet (de skal bruges som bunde).
Kom 1½ tsk. hindbærmarmelade på hver bund og læg en kagecirkel ovenpå.

Glasur og drys:
Hak pistaciekernerne fint.
Bland flormelis og vand godt.
Smør glasuren på toppen af kagerne og drys dem straks med hakket pistacie og de frysetørrede hindbær.
Spis hindbærsnitterne i løbet af et par dage.

 

Rul op til første linie   



Krydderkager


Du har brug for følgende ingredienser:

400 g. hvedemel
200 g. smør (stuetemperatur)
150 g. flormelis
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nellike
4-5 æggeblommer (110 g.)

Glasur:
150 g. flormelis, sigtet
Ca. 50 g. pateuriseret æggehvide)

Ælt mel, smør, flormelis, kanel og nellike sammen til det smuldrer.
Tilsæt æggeblommerne og lad dejen samle sig.
Når dejen er ensartet, stilles den i køleskab i ½ time.
Rul dejen relativt tyndt ud i lidt mel. Udstik de ønskede figurer, såvel store som små.
Saml de store figurer på én bageplade og de små på en anden bageplade.
Ælt alle dejrester sammen igen og gentag proceduren ovenfor.
Du kan evt. lave små krydderkager (pebernødder) af den sidste resterende dej.

Bag figurerne i ovnen ved 170° C i 8-18 minutter, til de er gyldne, afhængig af tykkelse og størrelse.
Afkøl de bagte kager på en bagerist inden de pyntes med sprøjteglasur.

Glasur:
Pisk flormelis og æggehvide hvidt og luftig med en håndmikser, til glasuren ikke flyder sammen når piskningen stoppes.
Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller i en engangssprøjte som du klipper et ganske lille hul i.
Pynt figurerne efter eget valg og drys måske med pistacie, krymmel, frysetørrede hindbær eller finthakkede mandler – kun din fantasi sætter grænsen.
Lad de pyntede krydderkager lufttørre et par timer, inden de kommes i tætsluttede kagedåser.

Rul op til første linie 



Pebernødder Jyske (Bedstemors pebernødder)


Du har brug for følgende ingredienser:

250 g smør
250 g sukker
2 æg
500 g. mel
2 tsk. natron
1 tsk. ingefær
1,5 tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
2 knivspids hvid peber

Tag mel ud på bordet, og bland krydderierne deri.
Hak smørret i og tilsæt æg og sukker.
Ælt dejen godt sammen
Tril dejen til lillefinger-tykke stænger og læg dem på køl nogle timer (eller til næste dag.
Skær stænderne i cirka 1 cm. og sæt dem på pladen, evt. med et let tryk.
Bages ved 200° C i almindelig ovn (ikke varmluft) i 10 min. til de er lysebrune.

Rul op til første linie 

 

 



Kransekage med blød nougat


Du har brug for følgende ingredienser:

400 g. marcipan
120 g. mandelmel
150 g. flormelis
50 g. pasteuriserede æggehvider
200 g. blød nougat



Riv marcipanen groft i en skål.
Kom mandelmel, flormelis og pasterusierede æggehvider i, og ælt dejen sammen.
Stil dejen køligt i 1 time.
Del dejen i 4 stykker og rul marcipanmassen ud i 30 x 10 cm.
Kom stængerne af blød nougat i midten og fold marcipanen op omkring, så det bliver en trekantet stang.
Kom dem på bagepapiret og bag dem ved 220° C i en alm. ovn på midterste ribbe i ca. 15 min. til de er gyldne.
Kom gerne en ekstra bageplade under, så undgår du at kransekage-stængerne bliver for mørke i bunden.
Lad dem afkøle på rist.
Rør flormelis med æggehvide.
Lav et lille kræmmerhus af bagepapir og pynt kransekagestængerne med streger af glasur.

 

 

Rul op til første linie 



Klassiske Vaniljekranse


Du har brug for følgende ingredienser:

300 g. smør
350 g. hvedemel
50 g. mandelmel
300 g. sukker
2 tsk. vaniljepulver
1 æg, størrelse M eller L



Skær smørret ud i tern og bland det med hvedemel og mandelmel.
Brug evt. en food processor til smørret er smuldret.
Kom sukker og vaniljesukker i og saml dejen med et æg.
Ælt det hele sammen til en ensartet dej.
Stil dejen på køl i en time.
Kom dejen i kødhakkermaskinen med dejskiven og lav lange strimler af dej på ca. 10 cm, og form dem til ringe.
Kom dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 190° C i cirka 8 min. til de er gyldne.
Lad kagerne afkøle på rist (eller avis) inden de pakkes i småkagedåser.

 

 

Rul op til første linie 



Honningkage fra Christiansfeld

Du har brug for følgende ingredienser:

425 g. hvedemel
425 g. rugmel
25 g. ægte kanel
5 g. kardemomme
10 g. ingefær
10 g. allehånde
375 g. brun farin
600 g. honning
200 g. vand
250 g. æg
25 g. hjortetaksalt
25 g. potaske (opløses i 25 g. vand)

Honning, brun farin, vand og krydderierne varmes i en gryde, indtil farinen og honningen er smeltet.
Blandingen afkøles.
Tilsæt mel og æg og bland.
Tilsæt så først hjortetaksalt og bland.
Tilsæt til sidst den opløste potaske.
Bland nu det hele godt sammen (gerne i æltemaskine i 7-8 min. ved jævn hastighed).
Dejen hældes i en bradepande og bages ved 140° C i cirka 50 minutter.

Tip: Man kan sagtens komme rosiner, pomeransskal eller andet tør frugt i dejen (op til 50 pct. af dejens vægt).

 

 

Rul op til første linie 



Lakridssmåkager


Du har brug for følgende ingredienser (til 36 styk):

175 g. smør
200 g. rørsukker
1 tsk. vaniljepulver
2 tsk. bagepulver
200 g. hvedemel
1 æg størrelse M eller L
15 g. Karlsens (eller andet mærke) lakridsgranulat
100 g. hakket hvid chokolade
50 g. mandler
 
Bland smør og rørsukker sammen i en røremaskine.
Bland vaniljepulver, bagepulver og hvedemel sammen og rør det i dejen med 1 æg
Tilsæt lakridsgranulat, hvid chokolade og hasselnødder til dejen
Form dejen til 2 pølser på 4 cm. i diameter
Pakkes i husholdningsfilm og fryses i en time
Skæres i skiver og lægges på en bageplade med bagepapir
Bages midt i ovnen ved 190° C i cirka 10 min.
Afkøles på rist (eller avis) og opbevares i småkagedåser.

 

 

Rul op til første linie 

 

 



Graasten Vinderkage


Du har brug for følgende ingredienser (til 4 personer):

4 æg
100 gram sukker
65 gram blødt smør
4 spsk. mælk
125 gram mel
3 tsk. bagepulver
4 æggehvider
200 gram sukker
usødet mos af ca. 800 g. æbler
1/4 ltr. piskefløde
 
Tilberedning:
Del æggene i blommer og hvider.
Pisk æggeblommer og sukker godt sammen.
Pisk blødgjort smør og mælk i.
Bland mel og bagepulver, og rør det i dejen.

Marengs:
Pisk hviderne meget stive. Pisk 2/3 af sukkeret langsomt i, og vend resten i.
Fordel dejen i 2 lagkageforme og læg marengsmassen ovenpå - begge deles bages samtidig.

Bagningen:
Bag bundene ved 170° i cirka 40-45 min.
Læg den ene kagebund med marengsen nedad.
læg æblemos på.
Læg derpå den anden kagebund med marengsen opad.

Pisk fløden til skum og fordel flødeskummet rundt i kanten.

 

 

Rul op til første linie 

Julekrans med marcipanfyld

Du har brug for følgende ingredienser (1 stk. kage):

Dej:
150 g. smør
400 g. hvedemel
½ dl. sødmælk
25 g. gær
1 æg
2 spsk. sukker
½ tsk. salt

Marcipanfyld:
25 g. smør
3 spsk. sukker
2 spsk. appelsinsaft 1
50 g. revet, ren rå marcipan

Pynt:
1 sammenpisket æg
30 g. mandelflager
2 spsk. perlesukker evt. sigtet flormelis
Tip: Du kan også komme 1 dl. rosiner i fyldet

 

Smuldre smørret i hvedemelet.
Lun mælken i en gryde, den skal kun være fingervarm
Udrør gæren i mælken.
Rør æg, sukker og salt i.
Kom gærblandingen i melblandingen, og ælt det sammen.
Stil dejen tildækket til hævning i 1 time.

Slå dejen ned, og rul den ud til en rektangel på 15 x 50 cm.
Rør ingredienserne til marcipanfyldet sammen.
Fordel fyldet på dejen, og rul den nu sammen på langs.
Alt fyld skal være dækket af dej.
Form dejen til en krans. Lad den efterhæve i 15 min.
Pensel med æg og drys med mandelflager og perlesukker.

Bag kransen i cirka 25 – 30 minutter ved 180
° C på midterste ovnribbe.
Afkøl kransen, og drys evt. med sigtet flormelis.


 

Rul op til første linie 

 

 



Julekringle

Det er ikke til at komme udenom den klassiske julekringle – heldigvis. Denne er fyldt med en lækker marcipanremonce og søde rosiner.

Du skal bruge følgende til denne kringle (8 personer): 

75 g. smør (lurpak, rigtig smør)
½ dl. fløde
25 g. gær
1½ spsk. sukker
½ tsk. salt
2 æg
Ca. 300 g. hvedemel


Marcipanremonce:
100 g. marcipan
100 g. flormelis
100 g. smør (lurpak, rigtig smør)
75 g. rosiner

Du skal også bruge:
1 sammenpisket æg til pensling samt perlesukker  



1. Smelt smørret i en gryde. Kom fløden i. Når det er fingervarmt, kommes det i en skål, og gæren røres ud heri. Rør sukker, salt og æg i. Tilsæt melet, og ælt dejen sammen. Lad dejen hæve tildækket i cirka 1 time et lunt sted med et klæde over.

2. Rul dejen til en 70 cm. lang pølse. Rul den flad, så den får en bredde på cirka 10 cm.

3. Marcipanremonce: Riv marcipanen på råkostjernet, Rør flormelis, smør og marcipan sammen, og smør det på dejen i en 5 cm. bred stribe på midten. Drys rosiner over, og fold dejen ind over fyldet, så det bliver lukket godt inde.

4. Form den lange pølse til en kringle. Læg kringlen på en bageplade. Lad kringlen efterhæve i cirka 15 minutter. Pensel med æg, og drys med perlesukker. Bag kringlen ved 100 grader i cirka 30 minutter på anden nederste oven-ribbe.

 

 

Rul op til første linie 

 



Kanelsukker-donuts

Du har brug for følgende ingredienser (5-6 personer):

Dej:
25 g. gær
2½ dl. sødmælk
125 g. smør
80 g. lyst rørsukker
2 æg, normal størrelse
600 g. hvedemel
½ tsk. fint salt
1 liter fritureolie til stegning Kanelsukker
150 g. hvidt sukker
3 spsk. Stødt kanel


Dej:
Rør gæren ud i den kolde mælk i en stor skål.
Smelt smørret ved lav varme i en gryde og rørsukker i.
Kom halvdelen af melet i gærblandingen sammen med smørret og æggene og ælt det sammen i en køkkenmaskine med dejkrog eller med en grydeske ved håndkraft. Tilsæt mel og salt lidt efter lidt, mens maskinen kører på medium hastighed.
Skrab siderne rene for mel et par gange.
Lad dejen ælte i maskinen i cirka 10 minutter ved medium hastighed – med håndkraft må du ælte lidt længere, til dejen er meget smidig og har samlet sig helt. Dæk dejen til med et fugtigt klæde og lad den hæve i cirka 2 timer til dobbelt størrelse.
Rul dejen ud med en kagerulle til en tykkelse på 1 cm.
Udstik 16 donutringe på cirka 8 cm. i diameter med et hul i midten på cirka 2 cm.
Brug enten glas eller udstikkere til formålet.
Lad dine donutsringe efterhæve på bordpladen under et viskestykke i cirka 1 time.
 
Stegning:
Fyld en mellemstor gryde med vegetabilsk olie, der egner sig til friturestegning.
Olien skal være rygende varm, før den er klar.
Det skal syde omkring et tandstik, når du stikker den ned i olien, så er olien klar.
Du kan også tjekke med et termometer, olien skal være 175° C varm.
Placér 2-3 donuts ad gangen i gryden.
De ubagte donuts skal flyde ovenpå i gryden – hvis de ikke gør det, skal de hæve lidt mere.
Lad dem stege gyldenbrune i et par minutter, vend dem med en hulske og gentag.
Dryp de nybagte donuts af for overskydende fedtstof og læg dem på en bagerist.
Bland sukker og kanel og vend de friskbagte donuts i kanelsukker.

 

Rul op til første linie 

 

 

 

 

 



Vanilje-kranse  ANNULLERET pladsen er fri
(Madam Mangors)
Du har brug for følgende: (til 80 vaniljekranse)


500 g mel


Ælt mel, æg, smør, sukker, vanille og mandler godt sammen, så dejen slipper hænderne.

Form en tyk pølse

 

   

Rul op til første linie